Avocat, despre ÎNCHIDEREA de site-uri: Asta e interzis expres de Constituție!

Art. 30 din Constituție este explicit și foarte generos. Interzice cenzura, interzice suprimarea oricărei publicații, interzice defăimarea țării și națiunii, îndemnul la ură, incitarea la discriminare, violență publică, manifestările obscene contrare bunelor moravuri. Instituie dreptul la dezdăunare. E foarte bine că este așa, dar, din păcate, Constituția e caducă de mult, e doar monedă calpă.

loading...

Dacă cineva va dori să-și apere drepturile în justiție, va pierde cel mai probabil. Totul poate fi răstălmăcit. Pentru că cenzura e un fenomen mult mai complex decât ne putem imagina și nu numai la noi, peste tot în lume, chiar și în statele cele mai civilizate.

Nu este, oare, tot cenzură propaganda manipulatorie a partidelor și ale altor entități ideologice bine ancorate, care selectează informația, prioritizează agenda publică după bunul plac? Când legile însele sunt strâmbe, deci imorale, și induc în eroare opinia publică, scopul lor fiind cu totul altul decât cel declarat?

loading...

Nu este cenzură controlul opiniei publice prin organe de presă controlate de instituții publice sau partide politice, distorsionarea adevărului și blocarea dreptului la opinie pentru indezirabili?

În stările de urgență există chiar și un motiv în plus, serios, de a menține un climat de încredere în populație chiar și prin inhibarea unor informații sau poziții care ar putea alerta. Pentru că e necesar să fie diminuată panica în societate.

În toate acestea intervine puterea cetățenilor de a discerne și solidaritatea lor. Dacă societățile nu sunt mature, vor plăti un preț greu, dar, mai târziu, adevărul va ieși la iveală și sistemul represiv va plăti. Asta ar trebui să fie lecția pentru toți. Și dacă sistemul nu va plăti? Este tot culpa societății, dovada că este infantilă și nu se poate maturiza, că nu poate fi liberă.

Odată cu starea de urgență a fost înființată și o structură de monitorizare a spațiului public, cu dreptul de a elimina din spațiul public informații nereale. Nu se știe cine face parte din această structură, o mare problemă: de ce să nu-și asume aceia responsabilitatea dacă aplică legea? Eliminarea unor ”știri false” pe motiv de pandemie înseamnă, oare, eliminarea unor publicații cu totul? asta e interzis expres de Constituție! Poți elimina un articol, unele poziții, dar toată publicația? După trecerea pandemiei, mai devreme sau mai târziu, probabil se va înființa o Comisie de anchetă parlamentară și vom afla mai multe, voi susține demersul. Până atunci vom vedea cât de sănătoasă sau bolnavă este societatea în care trăim, care și câți sunt complici. Sau, dacă nu vom vedea, înseamnă că merităm! (Avocat si presedinte PNTCD, Aurelian Pavelescu)

Urmărește-ne pe Facebook.

Au rămas puține publicații care nu primesc bani de la Guvernul Orban și vor să informeze corect. Nu ezitați să distribuiți acest articol. Doar așa ne puteți susține. Aveți butonul mai jos.

loading...

Lasă un răspuns