Chirieac, despre forțarea alegerilor: Pericol de moarte pentru zeci de mii de români și…

”Acum, în august 2020, există temerea că PNL se poate prăbuși în sondaje, mai ales dacă nu va majora pensiile cu 40% de la 1 septembrie, așa cum este prevăzut în Buget. Și atunci se forțează organizarea de alegeri locale, în plină pandemie și explozie de infectări, cu ochii la sondaje și nu cu gândul că mii, poate zeci de mii de români vor fi puși într-un pericol de moarte”, potrivit analistului Bogdan Chirieac. Toate astea în timp ce cel puțin două state mari din Europa, care trebuiau să aibă alegeri locale în martie au decalat data scrutinului, Marea Britanie a făcut-o pentru un an de zile, până în martie 2021, Franța a desfășurat primul tur, iar turul al doilea a fost anulat odată cu creșterea înspăimântătoare a infectărilor rezultată după primul tur.

loading...

”În general, în România, la alegerile locale votează peste 7.000.000 de persoane. Ele vor trece într-o singura zi prin aproape 19.000 de secții de votare în țară, la care se adăuga secțiile aflate în străinătate. Dăm deoparte dificultățile logistice, adesea insurmontabile, pentru ca alegerile să fie organizate în condițiile legii actuale ce presupune distanțare fizică și număr strict de persoane aflate în spațiile închise. Trecem peste faptul că majoritatea secțiilor se află, așa cum este de astfel normal în condiții de normalitate, în incinta școlilor. Școala ar trebui să înceapă pe 15 septembrie pentru a fi apoi oprită, după mai puțin de două săptămâni, pentru organizarea secțiilor de votare în condițiile stării de alertă. A cere asta astăzi Administrației din România, când vedem bine că DSP-urile sunt depășite de situație, la fel ca secțiile ATI, este o aberație. România nu are această capacitate logistică și administrativă. Ce ne facem însă că nici măcar problemele acestea nu sunt fundamentale.

Cu adevărat grav este că, dacă alegerile se vor tine pe 27 septembrie, va exista un șuvoi de încălcări ale legilor și Constituției. Astfel, persoanele declarate infectate cu covid-19 sau contacți direcți ai acestora sunt obligate să între în izolare sau în carantină. Firește că măsura este valabilă atât pentru candidați cât și pentru membrii birourilor electorale sau simpli alegători. Aceștia nu vor mai avea dreptul constituțional nici să voteze (nu pot ieși din casă sau din spital), nici să participe la activitățile specifice – campanii electorale sau vot – dacă virusul a fost detectat cu două săptămâni înainte de scrutin.

loading...

Pe scurt, ce se întâmplă cu un candidat care este contact covid pe 15 septembrie? El trebuie să se autoizoleze și nu poate merge nici măcar la vot. Urna mobilă nu este aici o soluție, e nevoie de personal specializat, cu costume de protecție care să umble cu urna în spații infectate, eventual la Balș sau la Colentina. E absurd să credem că guvernul va putea organiza așa ceva. Drepturile constituționale fundamentalele, așa cum sunt cel de a alege și de a fi ales, sunt încălcare din start cu un scrutin desfășurat în pandemie.

O altă situație din cele multe posibile este aceea când într-un județ, așa cum s-a întâmplat de multe ori până acum, o localitate intră în carantină sau sub ceea ce președintele Iohannis a numit cod roșu. E clar că nu ai cum să desfășori alegeri acolo, într-o asemenea situație. Implicit însă nu mai pot fi aleşi președintele consiliului județean sau consilierii județeni. Prin reducere la absurd, dacă fiecare județ sau sector al Capitalei va avea o localitate sau cartier pus în carantină, din aceste alegeri locale ar urma să nu rezulte președinții de consilii județene sau primarii de sectoare și cel al Capitalei, inclusiv consilierii județeni. Practic, desfășori un scrutin electoral fără finalitate.

Frica de covid ar putea avea ca urmare un absenteism masiv la aceste alegeri Ce legitimitate ar mai avea atunci aleșii locali, esențiali pentru bunul mers al societății democratice, dacă în loc de peste 7.000.000 de cetăţeni vot, câți vin în mod obișnuit la localele din România, se vor prezenta doar trei sau patru milioane?”, a scris pentru dcnews.ro analistul Bogdan Chirieac.

Urmărește-ne pe Facebook.

Au rămas puține publicații care nu primesc bani de la Guvernul Orban și vor să informeze corect. Nu ezitați să distribuiți acest articol. Doar așa ne puteți susține. Aveți butonul mai jos.

loading...

Lasă un răspuns